“Περιφερειακό Συνέδριο Γεωμορφολογίας, Αθήνα 2019 – Γεωμορφολογία Κλιματικά και Τεκτονικά Ευαίσθητων Περιοχών” “Regional Conference on Geomorphology, Athens 2019 – Geomorphology of Climatically and Tectonically Sensitive Areas” Αθήνα, 19-21 Σεπτεμβρίου 2019

Από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Διεθνές Περιφερειακό Συνέδριο “Regional Conference on Geomorphology Athens 2019” της Διεθνούς Ένωσης Γεωμορφολόγων (International Association of Geomorphologists - IAG). Το προηγούμενο πραγματοποιήθηκε στο Barnaul της Ρωσίας το 2015. Ο χώρος των εργασιών του Συνεδρίου ήταν το ιστορικό κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συνέδριο ήταν μια συνδιοργάνωση της Διεθνούς Ένωσης Γεωμορφολόγων και της Επιτροπής Γεωμορφολογίας και Περιβάλλοντος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διεργασίες διαμόρφωσης του γήινου ανάγλυφου σε τεκτονικά και κλιματολογικά «ευαίσθητες» περιοχές. Η όλη διοργάνωση ήταν υψηλού επιπέδου και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής υπερέβαλαν εαυτούς για την πλήρη επιτυχία του τριήμερου συνεδρίου αλλά και των δραστηριοτήτων που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν (προ- και μετασυνεδριακές εκδρομές και ένα μετασυνεδριακό εντατικό σχολείο για νέους γεωμορφολόγους).

Μεταξύ των κύριων στόχων του συνεδρίου ήταν:
· Οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωμορφολόγοι στην έρευνα για την κατανόηση της «απόκρισης» του γήινου ανάλυφου στις νέες συνθήκες που διαμορφώνουν η τεκτονική δραστηριότητα και οι κλιματικές μεταβολές,
· η εφαρμογή νέων τεχνικών και μεθόδων στη γεωμορφολογική έρευνα,
· η εκτίμηση μελλοντικών προβλέψεων σε ότι αφορά τη διαμόρφωση του τοπίου,
· η συμβολή της γεωμορφολογίας στην πρόληψη, ετοιμότητα και προσαρμογή των κοινωνιών στους φυσικούς κινδύνους και
· η ενθάρρυνση συνεργασιών μεταξύ των νέων γεωμορφολόγων από διαφορετικές χώρες.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε τους 252 από 36 διαφορετικές χώρες. Το 26% των συμμετεχόντων ήταν Έλληνες ενώ ιδιαίτερα σημαντικά ποσοστά συμμετοχής είχαν γεωμορφολόγοι από την Ιταλία, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία. Σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της ενεργού συμμετοχής των νέων γεωμορφολόγων από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, η Διεθνής Ένωση Γεωμορφολόγων χορήγησε 8 υποτροφίες σε νέους επιστήμονες για την παρακολουθηση του συνεδρίου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, βραβεύτηκαν από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου οι Χαμπίκ Μαρουκιάν, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καλλιόπη Γάκη-Παπαναστασίου, Ομότιμη Καθηγήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο και Αλίκη Αλεξούλη-Λειβαδίτη, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την συμβολή τους στον προώθηση της επιστήμης της γεωμορφολογίας στην Ελλάδα.



Στη διάρκεια των τριών ημερών του συνεδρίου έγιναν 125 προφορικές εισηγήσεις και 89 παρουσιάσεις poster καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιμέρους γνωστικών αντικειμένων της γεωμορφολογίας. Οι ανακοινώσεις οργανώθηκαν σε επτά συνεδρίες με τις εξής θεματολογίες:
· Θεωρία και μοντελοποίηση ποτάμιων συστημάτων.
· Ανθρωπόκαινο, γεωαρχαιολογία και κοινωνία.
· Παράκτια γεωμορφολογία και μορφοδυναμική.
· Διάβρωση εδαφών στην περιοχή της Μεσογείου.
· Γεωποικιλότητα του Μεσογειακού Χώρου.
· Γεωμορφολογικοί κίνδυνοι.
· Παγετώδης και περιπαγετώδης γεωμορφολογία.
· Ανθρωπογενείς επιπτώσεις στα γεωμορφικά συστήματα.
· Καρστική γεωμορφολογία.
· Ποσοτικοποίηση των διεργασιών που δρουν στη γήινη επιφάνεια με τη χρήση τοπογραφικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης.
· Σεισμική Γεωμορφολογία.
· Τεκτονική Γεωμορφολογία.
· Υποθαλάσσια γεωμορφολογία.
· Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO: εκτίμηση και διαχείριση γεωλογικής- γεωμορφολογικής κληρονομιάς – ανάπτυξη γεωτουρισμού.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκαν 4 διαλέξεις και θεματικές ομιλίες για διάφορα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα της γεωμορφολογίας από προσκεκλημένους ομιλητές - διακεκριμένους γεωμορφολόγους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διάλεξη του Dr. Emmanuel Reynard, Καθηγητή στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, με τίτλο «Η αξία της γεωμορφολογικής κληρονομιάς». Ο Dr. Taylor Perron, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης της Ατμόσφαιρας και των Πλανητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης έδωσε μια πρωτοποριακή ομιλία για «το αποτύπωμα της αποκοπής των υδρογραφικών δικτύων στην τοπογραφία των ηπείρων και στη βιοποικιλότητα». Πολύ ενδιαφέρουσα με ιδιαίτερες αναφορές σε παράκτιες περιοχές της χώρας μας ήταν η ομιλία του Dr. Andreas Vött, Καθηγητή στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας Johannes Gutenberg του Πανεπιστημίου του Μαϊνζ με θέμα «Ενδείξεις τσουνάμι στις αποθέσεις αρχαίων λιμανιών – περιπτώσεις μελέτης από την ανατολική Μεσόγειο». Η τέταρτη θεματική ομιλία είχε θέμα «Γεωμορφές ψαμμιτών και κροκαλοπαγών – ένα (μερικώς) παραμελημένο γνωστικό αντικείμενο της γεωμορφολογίας» και δόθηκε από τον Dr. Piotr Migoń, Καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.
Βρείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου εδώ.
Δείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ.
Comments