Ειδικό τεύχος "Τεκτονική και μεταβολές στάθμης θάλασσας" του περιοδικού Journal of Marine Science and Engineering (ISSN 2077-1312) του εκδοτικού οίκου MDPI
Προθεσμία υποβολής εργασιών: 20 Μαρτίου 2021
Η αυξομείωση του όγκου του νερού των θαλάσσιων και ωκεάνιων λεκανών λόγω των κλιματικών μεταβολών του Τεταρτογενούς και η μεταβολή της χωρητικότητας των ωκεάνιων λεκανών λόγω τεκτονικής, έχουν σαν αποτέλεσμα την μακροχρόνια μεταβολή της στάθμης της θάλασσας. Οι κλιματικές μεταβολές του Τεταρτογενούς χαρακτηρίζονται από εναλλαγές υψηλών και χαμηλών σταθμών θάλασσας που αντιστοιχούν σε μεσοπαγετώδεις και παγετώδεις περιόδους αντίστοιχα. Αλλαγές στην στάθμη της θάλασσας μπορούν επίσης να προκαλέσουν και οι ανοδικές ή καθοδικές τεκτονικές κινήσεις της χέρσου. Ως εκ τούτου, η διαμόρφωση και εξέλιξη των παράκτιων περιοχών είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης της ενεργού τεκτονικής και των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας. Η αλληλεπίδραση αυτή πολλές φορές αποτυπώνεται τόσο στην στρωματογραφία των ιζημάτων όσο και στο ανάγλυφο με την μορφή ανυψωμένων ή βυθισμένων παλαιοακτών. Η μελέτη (αναγνώριση, χαρτογράφηση, χρονολόγηση) αυτών των ανυψωμένων ή βυθισμένων παράκτιων γεωμορφών που αποτελούν δείκτες παλαιών σταθμών θάλασσας, συμβάλει σημαντικά στην διερεύνηση της τεκτονικής δραστηριότητας μιας περιοχής καθώς και στην αποτύπωση των κλιματικών μεταβολών, βοηθώντας παράλληλα σημαντικά στην εκτίμηση μελλοντικών προβλέψεων για την στάθμη της θάλασσας. Στο ειδικό αυτό τεύχος του διεθνούς περιοδικού (Journal of Marine Science and Engineering του εκδοτικού οίκου MDPI) προσκαλούνται ερευνητές – επιστήμονες σχετικών επιστημονικών αντικειμένων να υποβάλουν τις εργασίες τους και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους. Η θεματολογία του ειδικού τεύχους περιλαμβάνει (χωρίς να περιορίζεται) περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
-
Τεκτονικές και ευστατικές διεργασίες σε παγκόσμια κλίμακα.
-
Η μελέτη διαβρωσιγενών παράκτιων γεωμορφών (πλατφόρμες, αναβαθμίδες, εγκοπές και σπήλαια), παράκτιων γεωμορφών απόθεσης (ακτόλιθοι, παλιρροιακά επίπεδα και κοραλλιογενείς ύφαλοι, βιολογικών δεικτών, αρχαιολογικών ευρημάτων ως δείκτες παλαιών σταθμών θάλασσας.
-
Νέες προσεγγίσεις τεχνικών απόλυτης χρονολόγησης δεικτών παλαιών σταθμών θάλασσας.
-
Μελέτη της επίδρασης της τεκτονικής στην στρωματογραφία των ιζημάτων παράκτιων περιοχών.
Καθηγητής Ευθύμιος Καρύμπαλης
Δρ. Κωνσταντίνος Τσανάκας
Guest Editors
Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου
Δρ. Άννα Καρκάνη
Co-Guest Editors
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ειδικό τεύχος, καθώς και για την υποβολή εργασιών πατήστε εδώ.